torsdag den 4. april 2019

Spejlbassin med kildeSpejlbassin med kilde
- inspiration fra Andalusien


Vand i haven er en berigelse, som giver en række oplevelser og stemninger, vi nødigt vil undvære. Det har overrasket os, hvilken betydning spejlbassinet har haft som en ekstra dimension og kvalitet i haven.
Dagen igennem kommer områdets fugle og drikker og bader. Da haven ligger op til en lille lund, ser vi nu fuglearter som vi aldrig så i vores landhave i Marslev. Vi er heldige ofte at få besøg af sorte egern, der spiser fra foderkassen og følger måltidet op med en drink fra bassinet. Naboernes katte nyder også at drikke af vandet, og om natten er det undertiden pindsvin vi hører, slubre vand i sig. 
Da bassinet er forsynet med en lille kilde, der flyder ud i vandspejlet, har vi en vedvarende rislen og klukken i haven. De æstetiske værdier er også vigtige. Udsigten til vand, om end det er et lille vandhul, beriger os dagligt.

Vores  spejlbassin med kilden.
Egernet slukker tørsten.


Inspiration

Efter flere besøg i Andalusien var det klart hvilken løsning vi skulle vælge, da vi ville etablere et vandsted. Vi har besøgt de gamle mauriske borge i Malaga og Granada, Alcazaba og Alhambra.
Alhambra er en stor mundfuld med mange fantastiske bygninger og gårdhaver. Mens den mindre Alcazaba i Malaga, byder på de samme grundelementer, kan anbefales som et fint alternativ til
det meget turistede Alhambra. Begge steder ser man det bedste af maurisk byggetradition med fine 
gårdhaver, hvor vandet i store og små spejlbassiner er blandt de bærende elementer. Vandet ledes fra det omgivende landskab via kanaler gennem borgenes gårdhaver og spejlbassiner og videre af mindre kanaler tilbage til omgivelserne.

Alcazaba i Malaga
Alcazaba i MalagaLøvegården Alhambra udenfor GranadaAlhambraVores bassin blev placeret således at vi kan nyde det fra stuens dørpartier, og når vi sidder på terrassen kan vi hele tiden høre den svage rislen.
Kildens udspring.

Renden slutter i en lille zinktud, som alt efter udformning varierer lyden fra kilden.


Konstruktion

Materialer og installation.


Hjemmelavet betonrende støbt i fire elementer.
MS fugemasse eller lignende
Zink eller jernbakke
Diverse kobberrør
Loddetin, gasbrænder og flush
Filter af metalnet
Aquabee UP 300 pumpe
Overgangslange og spændebånd.
Zink til vandtud
Vand
230V


Det er alt man behøver.1 kommentar:

  1. Meget inspirerende indlæg, tror jeg vil tage tanken om kildepringet til mig til vores egen vandbassin.
    Venligst
    Henrik

    SvarSlet